Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1229]

Dżem z dyni i soku z cytrusów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pierwszy raz robiłam ten dżem, smak i zapach cudowny. Warto zrobić kilka słoiczków, będzie później do naleśników.

Dżem z dyni i soku z cytrusów

Składniki:

Dżem z dyni i soku z cytrusów

Składniki:

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni i soku z cytrusów
1. Dynię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie usuwamy pestki, miąższ ważymy żeby był kilogram dyni. Następnie kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości dyni.

2. Następnie wsypujemy cukier i smażymy cały czas mieszając, aż dżem będzie gęsty. Pod koniec smażenia gdy dżem będzie już gęsty dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Smażymy jeszcze około 10 minut.

3. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.

Tagi:

dynia