Sposób przygotowania:
Dżem z dyni z pomarańczą i wanilią
Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy dynię w kostkę o wielkości ok. 1,5 cm x 1,5 cm i wrzucamy do garnka. W 50 ml wrzątku umieszczamy wanilię i odstawiamy na ok. 30 min. Wlewamy do dyni 150 ml wody i całość prużymy na niewielkim ogniu aż dynia zmięknie. W między czasie wyciskamy świeży sok z 3 pomarańczy. Gdy dynia już zmięknie dolewamy do niej sok z pomarańczy, wywar z wanilii, szczyptę soli i wszystko razem blendujemy na jednolity mus. Zmiksowaną dynię gotujemy na małym ogniu często mieszając ok. 1 godziny, studzimy i ponownie gotujemy, tym razem ok. 20 min. Czynność tę powtarzamy aż odparuje znaczna część płynu i uzyskamy dżem z dymi. Podczas ostatniego gotowania dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Gorący dżem z dyni wkładamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy do góry dnem, żeby słoiczki się zamknęły. SMACZNEGO!