Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy
Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem,a następnie zetrzeć z nich skórkę uważając, by nie zetrzeć białej części, która jest gorzka. Z cytryn wycisnąć sok, trzeba uważać by w soku nie zostały pestki, a pomarańcze podzielić na części, usuwając białe błonki. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić bez przykrycia na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy dynia będzie już trochę rozgotowana, dorzucić cząstki pomarańczy, skórkę startą z cytrusów oraz dolać sok z cytryny (ja dałam sok z 1,5 cytryny, ale ilość zależy od osobistych upodobań). Gotować dalej, mieszając, aż masa osiągnie konsystencję dżemu. Gorący dżem nakładać do słoików, zakręcać bardzo dokładnie i każdy słoik odwrócić do góry dnem. i pozostawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować już go!Smacznego :)
marietta
skuter5
lukrowanepierniczki