WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 797]

Dżem z dyni, pigwy i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo ciekawy, pięknie pomarańczowy, lekko kwaśny dżem z dyni, słodkich jabłek i pigwy, z dodatkiem soku z cytryny.

Dżem z dyni, pigwy i jabłek

Składniki:

Dżem z dyni, pigwy i jabłek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni, pigwy i jabłek

Owoce

Dżem z dyni, pigwy i jabłek
Dynię, jabłka i pigwę obieramy ze skórki i kroimy.

Dynię wydrążamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z jabłkami i pigwą.

Gotowanie

Dżem z dyni, pigwy i jabłek
Pigwy zalewamy wodą i gotujemy z dynią i jabłkami.

Do garnka przekładamy pigwę i zalewamy wodą, by lekko ją przykryła. Dodajemy jabłka i dynię.

Cytryna

Dżem z dyni, pigwy i jabłek
Sok z cytryny dodajemy dla smaku i koloru.

Sok z cytryn wyciskamy, by było go ok 0,5 szkl i wlewamy do gotujących się owoców z dynią.

Dżem gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż będzie odpowiednio odparowany i gęsty.

Możemy go zblendować. Wsypujemy cukier i dalej gotujemy kilkanaście minut.

Słoiki

Dżem z dyni, pigwy i jabłek
Słoiki do zawekowania wystarczy odwrócić do góry dnem.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia i zawekowania.