gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1319]

Dżem z dyni wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany dżem zimą dodaje jako dodatek do ciast, deserów lub naleśników. Polecam - ma fajny smak.

Dżem z dyni wg Gosi

Składniki:

Dżem z dyni wg Gosi

 

  • 2,5 kg dyni
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni wg Gosi

ETAP 1:

Dżem z dyni wg Gosi
Pokrojiną na kawałki dynię obieramy ze skórki.

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy miąższ z pestkami i obieramy ze skóry.

ETAP 2:

Dżem z dyni wg Gosi
Pokrojoną w kostkę dynię przekładamy do garnka.

Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka, wlewamy szklankę wody i gotujemy, aż będzie miękka.

ETAP 3:

Dżem z dyni wg Gosi
Gdy dynia będzie miękka to odcedzamy ją.

Ugotowaną dynie odcedzamy.

ETAP 4:

Dżem z dyni wg Gosi
Odcedzoną dynię blendujemy na gładką masę.

Odcedzoną dynię ponownie przekładamy do garnka i blenderem miksujemy na "mus".

ETAP 5:

Dżem z dyni wg Gosi
Do masy dyniowej wsypujemy cukier i galaretki. Mieszamy.

Do musu dyniowego wsypujemy galaretki oraz cukier.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok.20 minut.

Gorący dżem przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.