WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pikantny ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ketchup z cukinii jest coraz bardziej popularny. Ja przygotowuję go w wielu wariantach. Tym razem mocno pikantny, orientalny.

Pikantny ketchup z cukinii

Składniki:

Pikantny ketchup z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pikantny ketchup z cukinii

Cebula

Pikantny ketchup z cukinii
Do ketchupu można też użyć cebuli cukrowej.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Lekko solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cukinia

Pikantny ketchup z cukinii
Cukinię najlepiej wybierać młodą i nie przerośniętą.

Cukinię obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Razem dusimy, aż lekko się rozpadnie. Blendujemy na gładką masę.

Dodatki

Pikantny ketchup z cukinii
Ilość i rodzaj przypraw dobieramy do smaku.

Do pulpy z warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Mieszamy i gotujemy razem, często mieszając.

Słoiki

Pikantny ketchup z cukinii
Jeżeli nalewamy wrzący ketchup do słoików, nie musimy pasteryzować.

Gdy ketchup będzie odpowiednio gęsty, wlewamy go do wyparzonych wcześniej słoików i odwracamy do góry dnem do zawekowania.