WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Konfitury z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne i aromatyczne, lekko kwaśne konfitury z pigwy. Jeszcze mało u nas popularne, warto je przygotować.

Konfitury z pigwy

Składniki:

Konfitury z pigwy

 

Sposób przygotowania:

Konfitury z pigwy

Pigwa

Konfitury z pigwy
Owoce pigwy dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.

Owoce pigwy bardzo dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienie. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.

Gotowanie

Konfitury z pigwy
Do owoców wlewamy wodę i sok z cytryny i gotujemy.

Do pokrojonych owoców wlewamy wodę i wyciśnięty sok z jednej cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną.

Cukier

Konfitury z pigwy
Konfitury gotujemy, aż będą już mocno gęste.

Gdy owoce już się rozpadną, dodajemy cukier i cały czas mieszając, gotujemy, aż konfitury staną się odpowiednio gęste.

Słoiki

Konfitury z pigwy
Gotowe konfitury przelewamy do słoików i odwracamy.

Gotowe konfitury przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i dokładnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do zawekowania.