WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 797]

Ajwar z papryki i bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo popularna na Bałkanach pikantna pasta z pieczonej papryki i bakłażana z przyprawami i czosnkiem.

Ajwar z papryki i bakłażana

Składniki:

Ajwar z papryki i bakłażana

 

Sposób przygotowania:

Ajwar z papryki i bakłażana
Bakłażana opiekamy nad palnikiem, aż skórka mocno się przypali. Papryki myjemy i razem z bakłażanami układamy na blaszce dokładamy nieobrane ząbki czosnku. Pieczemy w 200 stopniach, aż warzywa będą miękkie, a skórka przypieczona.

Bakłażany wyjmujemy wcześniej, paprykę przykrywamy i czekamy, aż przestygnie. Obieramy ze skórki i usuwamy środki.

Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy miąższ bakłażana, paprykę i wyciśnięty, upieczony czosnek. Dolewamy ocet i gotujemy.

Możemy teraz pastę zblendować i doprawić jeszcze do smaku.

Po 10 minutach gotowania przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.