Sposób przygotowania:
Ajwar z papryki i bakłażana
Bakłażana opiekamy nad palnikiem, aż skórka mocno się przypali. Papryki myjemy i razem z bakłażanami układamy na blaszce dokładamy nieobrane ząbki czosnku. Pieczemy w 200 stopniach, aż warzywa będą miękkie, a skórka przypieczona.
Bakłażany wyjmujemy wcześniej, paprykę przykrywamy i czekamy, aż przestygnie. Obieramy ze skórki i usuwamy środki.
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy miąższ bakłażana, paprykę i wyciśnięty, upieczony czosnek. Dolewamy ocet i gotujemy.
Możemy teraz pastę zblendować i doprawić jeszcze do smaku.
Po 10 minutach gotowania przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Bakłażany wyjmujemy wcześniej, paprykę przykrywamy i czekamy, aż przestygnie. Obieramy ze skórki i usuwamy środki.
Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, a gdy zacznie wrzeć, dodajemy miąższ bakłażana, paprykę i wyciśnięty, upieczony czosnek. Dolewamy ocet i gotujemy.
Możemy teraz pastę zblendować i doprawić jeszcze do smaku.
Po 10 minutach gotowania przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.