Sposób przygotowania:
Dżem z czarnej porzeczki i jagód
Jagody i porzeczki przebieramy, odrywamy ogonki. Owoce myjemy i osuszamy.
Porzeczki i jagody wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy. Gdy owoce się rozpadną, dodajemy żelfix i podgrzewamy kilka minut, następnie dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut.
W międzyczasie dobrze myjemy i wyparzamy słoiki i zakrętki.
Dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
Porzeczki i jagody wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy. Gdy owoce się rozpadną, dodajemy żelfix i podgrzewamy kilka minut, następnie dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut.
W międzyczasie dobrze myjemy i wyparzamy słoiki i zakrętki.
Dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy.
SylaUla