Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 749]

Dżem z czarnej porzeczki i jagód

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejne letnie owoce przerobione na przetwory i zamknięte w słoiczkach. Taki dżem stanowi świetny dodatek do ciast, ale też smakuje rewelacyjnie z kromką dobrego chleba i np. z białym serem.

Dżem z czarnej porzeczki i jagód

Składniki:

Dżem z czarnej porzeczki i jagód

 

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • litrowy słoik jagód
  • 1 kg cukru
  • 2 opakowania żelfix-u

Sposób przygotowania:

Dżem z czarnej porzeczki i jagód
Jagody i porzeczki przebieramy, odrywamy ogonki. Owoce myjemy i osuszamy.

Porzeczki i jagody wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy. Gdy owoce się rozpadną, dodajemy żelfix i podgrzewamy kilka minut, następnie dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut.

W międzyczasie dobrze myjemy i wyparzamy słoiki i zakrętki.

Dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy.