Sposób przygotowania:
Dżem z marchewki
Marchewki obieramy,myjemy i osuszamy.Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach,zalewamy gorącą wodą i ugotujemy do miękkości.Po ugotowaniu odcedzamy na sicie. Marchewki przekładamy do garnka ,wsypujemy cukier i dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i połowy cytryny. Smażymy na małym ogniu często mieszając.Dżem powinien być gęsty i szklisty.Możemy dodać jeszcze soku z cytryny według uznania. Gorący dżem przekładamy do czystych,wyparzonych słoiczków,dobrze zakręcamy.Słoiczki przykrywamy szczelnie grubym ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z przepisu wyszło mi 2 słoiczki po 200 ml. Mój dżem smażyłam około 2 godziny.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Polecam do wypróbowania,dżem wychodzi bardzo pyszny;)
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję i polecam:)