kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem z mirabelek z amaretto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mirabelki są bardzo niedocenianym owocem, nie znajdziemy go na żadnym targowisku czy warzywniaku ale za to możemy nazrywać go na rodzinnym spacerze. Jeśli już staniemy się szczęśliwym posiadaczem mirabelek proponuje zamknąć ich cudowny smak w słiczku

Dżem z mirabelek z amaretto

Składniki:

Dżem z mirabelek z amaretto

podstawowe

  • 1,5g mirabelek (pozbawionych pestek)
  • 600g cukru
  • 50 ml amaretto

Sposób przygotowania:

Dżem z mirabelek z amaretto
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.

Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki (ja robię to za pomocą drylownicy do wiśni). Dodajemy do nich cukier, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok. Po tym czasie mirabelki gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą.

Dodajemy amaretto i gotujemy jeszcze kilka minut aż alkohol odparuje. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików.

Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.