kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mus z mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przedstawiam bardzo prosty, gładki dżem z mirabelek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki przecieraniu nie potrzeba nawet wyciągać pestek z owoców.

Mus z mirabelek

Składniki:

Mus z mirabelek

podstawowe

  • żółte mirabelki z pestkami 1kg
  • cukier do smaku
  • laska cynamonu
  • ½ anyżu gwieździstego
  • woda 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Mus z mirabelek

1

Mus z mirabelek
Owoce nie wymagają wyciągania pestek, co znacznie przyspiesza pracę.

Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.

2

Mus z mirabelek
Mirabelki gotujemy z cukrem i przyprawami aż zupełnie się rozpadna i nieco zgęstnieją.

Dosypujemy nieco cukru oraz dodajemy cała laskę cynamonu oraz ½ anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy cynamon i anyż.

3

Mus z mirabelek
Całośc przecieramy przez sito i jeszcze goracym musem napełniamy słoiki.

Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.