Sposób przygotowania:
Mus z mirabelek1
![Mus z mirabelek Mus z mirabelek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mus-z-mirabelek-365818.jpg)
Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.
2
![Mus z mirabelek Mus z mirabelek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mus-z-mirabelek-365819.jpg)
Dosypujemy nieco cukru oraz dodajemy cała laskę cynamonu oraz ½ anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy cynamon i anyż.
3
![Mus z mirabelek Mus z mirabelek](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mus-z-mirabelek-365820.jpg)
Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.