Sposób przygotowania:
Dżem mirabelka-banan1
![Dżem mirabelka-banan Dżem mirabelka-banan](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dzem-mirabelka-banan-370872.jpg)
Słoiki sterylizujemy w piekarniku.
Śliwki myjemy na sicie i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy drylownicy do wiśni lub jeśli takowej nie posiadamy ręcznie.
2
![Dżem mirabelka-banan Dżem mirabelka-banan](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/dzem-mirabelka-banan-370873.jpg)
Dwa dojrzałe banany kroimy w kostkę lub ugniatamy widelcem. Owoce wkładamy do średniego garnka i dodajemy ½ szklanki cukru. Na bardzo małym ogniu powoli gotujemy, aż dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dostatecznie słodki, ewentualnie dosładzamy.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut. Studzimy do góry dnem do wystudzenia.