kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem mirabelka-banan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dysponując duża ilością mirabelek i kilkoma dojrzałymi bananami zdecydowałam się połączyć te dwa owoce z innych światów w dżemie. Te owoce nie tylko rosną w zupełnie innych zakątkach świata ale również smakują zupełnie odmiennie.

Dżem mirabelka-banan

Składniki:

Dżem mirabelka-banan

podstawowe

  • (na 3 słoiki po 250g)
  • 500 g mirabelek (waga bez pestek)
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Dżem mirabelka-banan

1

Dżem mirabelka-banan
Owoce myjemy i pozbawiamy pestek. waga owoców podane jest bez pestek.

Słoiki sterylizujemy w piekarniku.
Śliwki myjemy na sicie i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy drylownicy do wiśni lub jeśli takowej nie posiadamy ręcznie.

2

Dżem mirabelka-banan
Mirabelki razem z banami i cukrm powoli gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.

Dwa dojrzałe banany kroimy w kostkę lub ugniatamy widelcem. Owoce wkładamy do średniego garnka i dodajemy ½ szklanki cukru. Na bardzo małym ogniu powoli gotujemy, aż dżem zgęstnieje. Próbujemy czy jest dostatecznie słodki, ewentualnie dosładzamy.
Dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut. Studzimy do góry dnem do wystudzenia.