Sposób przygotowania:
Ciasto z patelni - ze śliwkamiŚliwki:
Śliwki należy umyć i po osuszeniu - usunąć z nich pestki. Następnie każda śliwkę pokroić na około 6 części.
Owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Ciasto:
Jajka z cukrami bardzo dobrze (!) ubić do puszystości.
Nie przerywając mieszania - stopniowo dodać jogurt, olej i na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Następnie do ciasta delikatnie (!) wmieszać wcześniej przygotowań śliwki.
Pieczenie na patelni:
Patelnię (która nie przywiera) natłuścić olejem i przetrzeć za pomocą papierowego ręcznika.
Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
(W pokrywce nie może być otworu. Ewentualny - zakleić taśmą.)
Całość piec/smażyć do tzw. "suchego patyczka" - na minimalnym ogniu przez około 40 minut.
Po tym czasie ciasto obrócić na drugą stronę i podpiec/podsmażyć przez kolejne 10 minut.
(Ciasto zsunąć na duży talerz i w taki sposób obrócić na druga stronę.)
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wedle uznania.
Jagodowa
Magdalena88
Di bloguje
Dziękuję
Di bloguje