SUPERPRZEPIS

Ciasto z patelni - ze śliwkami

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto z patelni - ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Pyszne ciasto, które nie wymaga piekarnika. Jest rewelacyjne w smaku i niezwykle puszyste. Spróbujcie!

Składniki:

Ciasto z patelni - ze śliwkami

 

  • (Patelnia o średnicy 24 cm)
  • 3 jajka (średnie)
  • 120g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 230g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z patelni - ze śliwkami

Śliwki:

Ciasto z patelni - ze śliwkami
Śliwki powinny być twarde i najlepiej - mało soczyste.

Śliwki należy umyć i po osuszeniu - usunąć z nich pestki. Następnie każda śliwkę pokroić na około 6 części.
Owoce obtoczyć w mące ziemniaczanej.

Ciasto:

Ciasto z patelni - ze śliwkami
Należy pamiętać, że masa ma być bardzo puszysta!

Jajka z cukrami bardzo dobrze (!) ubić do puszystości.

Nie przerywając mieszania - stopniowo dodać jogurt, olej i na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Następnie do ciasta delikatnie (!) wmieszać wcześniej przygotowań śliwki.

Pieczenie na patelni:

Ciasto z patelni - ze śliwkami
Czas pieczenia może być mniejszy/większy o 10 minut - w zależności o kuchenki.

Patelnię (która nie przywiera) natłuścić olejem i przetrzeć za pomocą papierowego ręcznika.

Ciasto przełożyć na patelnię, wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką.
(W pokrywce nie może być otworu. Ewentualny - zakleić taśmą.)

Całość piec/smażyć do tzw. "suchego patyczka" - na minimalnym ogniu przez około 40 minut.

Po tym czasie ciasto obrócić na drugą stronę i podpiec/podsmażyć przez kolejne 10 minut.

(Ciasto zsunąć na duży talerz i w taki sposób obrócić na druga stronę.)

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować wedle uznania.


Tagi:

ciasto owoce