SUPERPRZEPIS

Rogaliki dyniowo śliwkowe

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Rogaliki dyniowo śliwkowe

Dynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać.

Składniki:

Rogaliki dyniowo śliwkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki dyniowo śliwkowe

ETAP 1:

Rogaliki dyniowo śliwkowe
zaczyn pure z dyni mąka pszenna jajka ubite

Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję pure z dyni.

ETAP 2:

Rogaliki dyniowo śliwkowe
ciasto wyrośnięte w misce w ciepłe miejsce

Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg.

ETAP 3:

Rogaliki dyniowo śliwkowe
ciasto rozwałkowane śliwki ułozone na trójkątach

Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem.

ETAP 4:

Rogaliki dyniowo śliwkowe
rogaliki zwinięte ułozone na papierze do pieczenia do wyrośnięcia

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.


Tagi:

owoce rogale