SUPERPRZEPIS

Żeberka w sosie śliwkowym

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Żeberka w sosie śliwkowym

Żeberka śliwkowe z nutą korzenną. Śliwki świetnie nadają się do mięsa. Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym.

Składniki:

Żeberka w sosie śliwkowym

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie śliwkowym

ETAP 1:

Żeberka w sosie śliwkowym
żeberka w marynacie z cebulką przyprawami odstawione

Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i szałwię pokrojoną, czosnek sprasowany, oliwę.

Obtaczam w marynacie i przekładam na noc do lodówki.

ETAP 2:

Żeberka w sosie śliwkowym
śliwki umyte pozbawione pestek na talerzu

Śliwki pozbawiam pestek.

ETAP 3:

Żeberka w sosie śliwkowym
do żeberek dodane śliwki i przesmażone razem

Na drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony, podlewam od czasu do czasu wodą.

ETAP 4:

Żeberka w sosie śliwkowym
do mięsa dodany anyż cynamon kardamon i smażone dalej

Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu.

Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę aż mięso będzie miękkie. a sos gęsty.

Jak sos za bardzo zgęstnieje podlewam go wodą.


Tagi:

mięso danie