Sposób przygotowania:
Żeberka w sosie śliwkowymETAP 1:
Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i szałwię pokrojoną, czosnek sprasowany, oliwę.
Obtaczam w marynacie i przekładam na noc do lodówki.
ETAP 2:
Śliwki pozbawiam pestek.
ETAP 3:
Na drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony, podlewam od czasu do czasu wodą.
ETAP 4:
Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu.
Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę aż mięso będzie miękkie. a sos gęsty.
Jak sos za bardzo zgęstnieje podlewam go wodą.
Magdalena88
Jagodowa