Sposób przygotowania:
Filet z karmelizowanymi śliwkamiETAP 1
Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje.
Przygotowane kawałki mięsa delikatnie rozbijamy, po czym oprószamy solą, przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz posypujemy igiełkami rozmarynu.
ETAP 2
Przyprawione mięso przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. W trakcie jak pierwsza strona filetu się rumieni przygotowujemy śliwkowy sos.
ETAP 3
Umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Każdą połówkę jeszcze raz przecinamy wzdłuż. Śliwki przekładamy na talerz.
Dodajemy do nich cukier, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
ETAP 4
Przysmażone z jednej strony mięso przekładamy na drugą.
ETAP 5
Gdy druga strona będzie również gotowa do mięsa dodajemy śliwki wraz z sosem. Całość przysmażamy jeszcze około 2 minuty. Gotowe.