SUPERPRZEPIS

Filet z karmelizowanymi śliwkami

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Filet  z karmelizowanymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Śliwki jak większość owoców pysznie smakują nie tylko w ciastach, ale także w daniach mięsnych. Dziś polecam ich połączenie z filetem.

Składniki:

Filet z karmelizowanymi śliwkami

SKŁADNIKI

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 3-4 świeże gałązki rozmarynu,
  • Przyprawa do kurczaka
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • ok 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • ¾ łyżki prawdziwego miodu,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ok 10 śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Filet z karmelizowanymi śliwkami

ETAP 1

Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Porcjujemy mięso i doprawiamy do smaku

Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje.

Przygotowane kawałki mięsa delikatnie rozbijamy, po czym oprószamy solą, przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz posypujemy igiełkami rozmarynu.

ETAP 2

Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Mięso przysmażamy na patelni grillowej z pierwszej strony

Przyprawione mięso przekładamy na patelnię grillową posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. W trakcie jak pierwsza strona filetu się rumieni przygotowujemy śliwkowy sos.

ETAP 3

Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Śliwki łączymy z cukrem, miodek, octem balsamiczny, sokiem z cytryny i oliwą

Umyte śliwki przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki. Każdą połówkę jeszcze raz przecinamy wzdłuż. Śliwki przekładamy na talerz.

Dodajemy do nich cukier, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 4

Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Mięso smażymy z drugiej strony

Przysmażone z jednej strony mięso przekładamy na drugą.

ETAP 5

Filet  z karmelizowanymi śliwkami
Przygotowane owoce dodajemy do mięsa

Gdy druga strona będzie również gotowa do mięsa dodajemy śliwki wraz z sosem. Całość przysmażamy jeszcze około 2 minuty. Gotowe.


Tagi:

mięso danie