Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dżem z aronii i jabłek z dodatkiem goździków i świeżo startej kory cynamonu jest pyszny i aromatyczny.

Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami

 

Sposób przygotowania:

Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Przemrożoną aronię przelać gorącą wodą, połowę wsypać do garnka i zmiksować. Dodać cukier, sok z cytryny, goździki i mieszając gotować około 15 minut.

Następnie wsypać pozostałą aronię i gotować przez 1,5-2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do drugiego garnka, dodać cynamon, wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.

Aronię ponownie zagotować, dodać mus z jabłek i mieszając gotować przez kilka minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem. 
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Do zmiksowanej aronii dodać cukier i goździki.
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Po 15 minutach gotowania wsypać pozostałą aronię.
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Jabłka obrać, pokroić, wsypać do garnka, dodać cynamon.
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Wlać 1-2 łyżki wody, przykryć i rozgotować.
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Połączyć z aronią i gotować przez kilka minut.
Dżem aroniowo-jabłkowy z goździkami
Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić, odwrócić na 10-15 minut.