Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pudding bananowo-waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki deserek budyniowy o smaku bananowym. Bardzo dobrze smakuje po stężeniu, podany wprost z lodówki.

Pudding bananowo-waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudding bananowo-waniliowy

 

  • budyń bananowy 1 op.
  • cukier waniliowy 1 op.
  • mleko 350 ml
  • galaretka bananowa
  • cukier puder
  • woda 100 ml
  • duży dojrzały banan
  • masło 75 g

Sposób przygotowania:

Pudding bananowo-waniliowy
Galaretkę bananową (można zastąpić np. cytrynową) zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. 

W średnim rondelku zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym. 

Do wrzącego wlać budyń bananowy rozprowadzony kilkoma łyżkami mleka. Zagotować i ogrzewać do zgęstnienia, stale mieszając, na niewielkim płomieniu. 

Do gorącego budyniu dodać rozpuszczoną galaretkę i mieszać do połączenia. 

Budyń połączyć bananem roztartym na mus - dosłodzić do smaku cukrem pudrem i rozlać do silikonowych foremek na babeczki. 

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Pudding bananowo-waniliowy
Galaretkę bananową namoczyć w zimnej wodzie.
Pudding bananowo-waniliowy
W rondelku ugotować budyń bananowy z masłem.
Pudding bananowo-waniliowy
Gorący budyń wymieszać z rozpuszczoną galaretką.
Pudding bananowo-waniliowy
Wymieszać budyń z musem z banana i wylać do foremek.

Tagi:

deser