kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Dżem z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem wychodzi bardzo słodki. Można więc dać nieco mniej cukru.

Dżem z truskawek

Składniki:

Dżem z truskawek

 

Sposób przygotowania:

Dżem z truskawek
1. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok (ok. 1 godz). 2. Zagotowujemy i po 5 min dodajemy miód oraz sok z cytryny. 3. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając. Konsystencję sprawdzamy, spuszczając na chłodny talerzyk odrobinę dżemu - jeśli nam odpowiada, przerywamy gotowanie. Dżem jak zastygnie trochę zgęstnieje. 4. Napełniamy gorące słoiki i szczelnie zamykamy. Dodatkowo można pasteryzować ok 15 min. smakujmy.pl