Sposób przygotowania:
Dżem z żółtej papryki i cytrusów
Papryki wybrać zdrowe, jędrne i o grubym miąższu. Każdą umyć, osączyć, przekroić wzdłuż, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze kawałki - wrzucić do malaksera i zmiksować.
Przelać do szerokiego garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę, co jakiś czas mieszając.
Zagotować na średnim płomieniu, stale mieszając - zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 30 minut, aż papryka będzie szklista. Dodać sok i startą skórkę z cytryn i pomarańczy.
Gotować kolejne 30 minut, często mieszając. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszać kilka minut, żeby się dokładnie rozpuściły.
Gorące przełożyć do średnich słoiczków i zapasteryzować. Można też napełnić słoiczki po sam brzeg, zakręcić szczelnie suchymi pokrywkami, odstawić dnem do góry i nakryć kocem.
Pozostawić do ostygnięcia.
Przelać do szerokiego garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę, co jakiś czas mieszając.
Zagotować na średnim płomieniu, stale mieszając - zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 30 minut, aż papryka będzie szklista. Dodać sok i startą skórkę z cytryn i pomarańczy.
Gotować kolejne 30 minut, często mieszając. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszać kilka minut, żeby się dokładnie rozpuściły.
Gorące przełożyć do średnich słoiczków i zapasteryzować. Można też napełnić słoiczki po sam brzeg, zakręcić szczelnie suchymi pokrywkami, odstawić dnem do góry i nakryć kocem.
Pozostawić do ostygnięcia.
Wielkopolska Hodowla Kotów Perskich
robaczek