sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dżem dyniowy z wanilią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów. Dżem z dodatkiem wanilii to jedna z wielu propozycji.

Dżem dyniowy z wanilią

Składniki:

Dżem dyniowy z wanilią

Składniki

  • 1 kg dyni bez skórki
  • 1/4 szkl wody
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowy z wanilią
Dynię kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do dużego garnka. Podlewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Dosypujemy cukier oraz wanilię. Smażymy do momentu aż warzywo zacznie się rozpadać a konsystencja dżemu będzie odpowiednio gęsta.

Gorący przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy, a następnie pasteryzujemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni.