Sposób przygotowania:
Dżem z cukinii z pomarańczową nutką
Opłukaną cukinię obrać ze skórki i zetrzeć ją do garnka na tarce na dużych oczkach. Garnek ze startą cukinią nastawić na gotowanie, gotować cukinię na niedużym ogniu podczas jej gotowania dodając do garnka biały cukier oraz cukier cytrynowy (można go zastąpić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny), a także dodać do garnka kilka kropli aromatu pomarańczowego. Cukinię z dodanymi składniki gotować na małym płomieniu pamiętając o mieszaniu do momentu, aż się rozgotuje, aż zrobi się z niej jakby mus, papka i wtedy, już na sam koniec gotowania, dodać do garnka obie galaretki i wymieszać je z zawartością garnka. Pogotować jeszcze wszystko jedynie przez moment i zgasić płomień. Gorący dżem nalewać do słoiczków, zakręcać słoiczki i odstawiać je do góry dnem do wystygnięcia.