Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Dżem z żółtej papryki i cytrusów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo nietypowy, a wręcz niespotykany, dżem paprykowo-cytrusowy. Papryka (botanicznie) również jest owocem, więc czemu nie?

Dżem z żółtej papryki i cytrusów

Składniki:

Dżem z żółtej papryki i cytrusów

 

  • żółta papryka 1,5 kg
  • cukier 1 kg (lub nieco mniej)
  • duże cytryny 3-4 szt.
  • soczyste kwaśne pomarańcze 2-3 szt.
  • galaretka pomarańczowa 1 op.
  • galaretka cytrynowa 1 op.

Sposób przygotowania:

Dżem z żółtej papryki i cytrusów
Papryki wybrać zdrowe, jędrne i o grubym miąższu. Każdą umyć, osączyć, przekroić wzdłuż, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze kawałki - wrzucić do malaksera i zmiksować.

Przelać do szerokiego garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę, co jakiś czas mieszając.

Zagotować na średnim płomieniu, stale mieszając - zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 30 minut, aż papryka będzie szklista. Dodać sok i startą skórkę z cytryn i pomarańczy.

Gotować kolejne 30 minut, często mieszając. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszać kilka minut, żeby się dokładnie rozpuściły.

Gorące przełożyć do średnich słoiczków i zapasteryzować. Można też napełnić słoiczki po sam brzeg, zakręcić szczelnie suchymi pokrywkami, odstawić dnem do góry i nakryć kocem.

Pozostawić do ostygnięcia.