Sposób przygotowania:
Dżemik z aronii i gruszek
Aronię obieramy , zostawiamy same kuleczki. Zamrażamy je na ok 3 godzinki. Aronia straci cierpki smak. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kulki aronii.
Gotujemy ok 30 min. Mieszamy co 5 min. Dosypujemy cukier,zmniejszamy ogień i gotujemy . Następnie obieramy gruszki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w kostkę .
Dodajemy do aronii. Dobrze mieszamy i smażymy ok 20 min. Gorące przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.
Gotujemy ok 30 min. Mieszamy co 5 min. Dosypujemy cukier,zmniejszamy ogień i gotujemy . Następnie obieramy gruszki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w kostkę .
Dodajemy do aronii. Dobrze mieszamy i smażymy ok 20 min. Gorące przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.