lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogaliki z dżemem aroniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak smak ciepłego dżemu z aronii . Rozpływa się w ustach . Chcesz więcej i więcej . Wyszło mi 32 sztuki .

Rogaliki z dżemem aroniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z dżemem aroniowym

 

  • mąka 1 kg typ 650
  • drożdże świeże 80 gram
  • mleko 250 ml
  • margaryna 250 gram
  • miód płynny 4 łyżki cukier 200 gram
  • Dodatkowo :
  • dżem aroniowy
  • jajo do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki z dżemem aroniowym
Do misy wsypałam mąkę i zrobiłam dołek . W ciepłym mleku rozrobiłam drożdże i wlałam je do dołka w mącę . Delikatnie zamieszałam i powstała zawiesina. Zostawiłam pod ściereczką na 15 minut. Rozpuściłam margarynę , dodałam do niej miód aby się rozpuścił. Kiedy margaryna ostygła dodałam do mąki . Wsypałam cukier i wyrobiłam ciasto . Zostawiłam wyrobione ciasto na godzinę pod ściereczką. Po tym czasie podzieliłam je na cztery części i zostawiłam na następne 30 minut. Każdą część wałkowałam na kolo i kroiłam na 8 części. Na każdy trójkąt kładłam łyżeczkę dżemu z aronii i zwijałam. Na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia i kładłam zwinięte rogaliki. Smarowałam rozbełtanym jajem i piekłam 25 minut w 170 stopniach
Rogaliki z dżemem aroniowym
Do misy wsypałam mąkę i zrobiłam dołek . W ciepłym mleku rozrobiłam drożdże i wlałam je do dołka w mącę . Delikatnie zamieszałam i powstała zawiesina. Zostawiłam pod ściereczką na 15 minut.
Rogaliki z dżemem aroniowym
Rozpuściłam margarynę , dodałam do niej miód aby się rozpuścił. Kiedy margaryna ostygła dodałam do mąki .
Rogaliki z dżemem aroniowym
Każdą część wałkowałam na kolo i kroiłam na 8 części. Na każdy trójkąt kładłam łyżeczkę dżemu z aronii i zwijałam.