iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Dżemik z dyni i gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kolejna moja propozycja na dynię . Nie dam jej spokoju w tym sezonie. Tym razem dżemik z dodatkiem słodkiej gruszki i galaretki brzoskwiniowej.

Dżemik z dyni i gruszek

Składniki:

Dżemik z dyni i gruszek

 

  • 1 średniej wielkości dynia

 

  • 2 galaretki brzoskwiniowe

 

  • 1 kg gruszek

 

  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Dżemik z dyni i gruszek
Dynię obieramy ,usuwamy pestki kroimy w kawałki następnie w kosteczkę . Gruszki obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę taką jak dynię .

Dynię podsmażamy z cukrem. Dolewamy wody 2 cm nad dynię . Gotujemy aż dynia lekko zmięknie. Dodajemy kawałki gruszki. Mieszamy smażymy ok 10 min. Dodajemy 2 galaretki.

Mieszamy do rozpuszczenia. Zagotowujemy. Nakładamy do wyparzonych słoiczków.

Zakręcamy i pasteryzujemy. 

Tagi:

dynia