Sposób przygotowania:
Dżemy w piekarniku
Owoce sezonowe jak teraz truskawki , myjemy obrywamy szypułki i wkładamy do brytfanny do 3/4 wysokości ,przykrywamy pokrywką i wstawiamy po piekarnika nastawionego na tem. 100 stopni C na jedną godzinę.Wyjmujwmy brytfannę do rozgotowanych owoców ,dodajemy świeże do 3/4 wysokości naczynia i ponownie wkładamy do pikarnika na 30 minut.Wyjmujemy z pikarnika brytffannę mieszamy owoce mieszamy i ponownie wkładamy do piekarnika ale dez pokrywki w cel odparowania wody z naszych owoców . Mieszamy od czasu do czasu,aby nie bopuścić do zapieczenia.Gdy uzyskamy gęstość jaką chcemy ,dosypujemy cukier według uznania miszamy i ma 20 minut wkładamy do piekarnika .Następnie wkładmy do słoiczków zakręcamy ipasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85 stopni CSmacznego .
gramol