waldemar

waldemar

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Dżemy w piekarniku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

do brytfanny od pieczenia mięsa ,lub płaskiego emaliowanego garnka ,wkładamy owoce garnka dolewamy 1 sz. wody ....

Dżemy w piekarniku

Składniki:

Dżemy w piekarniku

 

  • owoce w zależności z jakich chcemy zrobić dżem lub powidła,z owoców pestkowych usuwamy pestki
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Dżemy w piekarniku
Owoce sezonowe jak teraz truskawki , myjemy obrywamy szypułki i wkładamy do brytfanny do 3/4 wysokości ,przykrywamy pokrywką i wstawiamy po piekarnika nastawionego na tem. 100 stopni C na jedną godzinę.Wyjmujwmy brytfannę do rozgotowanych owoców ,dodajemy świeże do 3/4 wysokości naczynia i ponownie wkładamy do pikarnika na 30 minut.Wyjmujemy z pikarnika brytffannę mieszamy owoce mieszamy i ponownie wkładamy do piekarnika ale dez pokrywki w cel odparowania wody z naszych owoców . Mieszamy od czasu do czasu,aby nie bopuścić do zapieczenia.Gdy uzyskamy gęstość jaką chcemy ,dosypujemy cukier według uznania miszamy i ma 20 minut wkładamy do piekarnika .Następnie wkładmy do słoiczków zakręcamy ipasteryzujemy 20 minut w temperaturze 85 stopni CSmacznego .

Tagi:

dzemy