Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 299]

Dzięgielówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na nalewkę najlepiej użyć świeżych korzeni i łodyg arcydzięgla, ale można ją też przygotować na suszonym korzeniu.

Dzięgielówka

Składniki:

Dzięgielówka

 

  • Kilka małych kawałków korzenia arcydzięgla
  • 1 litr wódki
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • kilka ziarenek kardamonu

Sposób przygotowania:

Dzięgielówka
Korzenie arcydzięgla najlepsze są te majowe albo czerwcowe. Należy je oskrobać, opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do słoja. Dodać łyżeczką otartej skórki pomarańczowej i kilka ziarenek kardamonu. Zalać 1 litrem wódki i odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni, potrząsając raz dziennie słojem. Następnie zlać, przefitrować i wlać do butelek. Szczelnie zaknąć butelki i pozostawić na około 2 miesiące. Im dłużej stoi tym nabiera lepszego smaku.