Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Egg Nog Syllabub

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjny deser angielski, popularny od XVI do XIX wieku, niezmiernie łatwy, szybki i smaczny, według przepisu Nigelli Lawson.

Egg Nog Syllabub Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Egg Nog Syllabub

 

  • 1/3 szklanki likieru jajecznego Egg Nog
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • małe opakowanie miękkich ciastek Chips Ahoy

Sposób przygotowania:

Egg Nog Syllabub
Wlać liker Egg Nog do miski, dodać cukier i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać.Następnie wmieszać śmietanę i ubić mikserem ręcznym ale nie na sztywno tylko tak, żeby ubita śmietana była miękka i pulchna, lepiej, żeby była nieco lejąca niż sztywna. Pokruszyć po 1 lub 2 ciastka do 4 kieliszków, wyłożyć na nie ubitą śmietanę i na końcu posypać okruchami ciastek na wierzchu, opcjonalnie można też dodać kilka wiórek skórki cytryny. Pozostałe ciastka podać z syllabubem. Zmieniając rodzaj likieru, który można zastąpić też białym winem i rodzaj ciastek można otrzymać nieskończoną ilość odmian tego deseru.
Egg Nog Syllabub
Wymieszać Egg Nog z cukrem i sokiem cytrynowym.
Egg Nog Syllabub
Dodać śmietanę, ubić na pulchno i wyłożyć na miękkie pokruszone ciastka.

Tagi:

chipsy ciastka