zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Egipski kebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszny, domowy egipski kebab

Egipski kebab

Składniki:

Egipski kebab

 

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g przyprawy do gyrosa i kebabu
  • sół
  • pieprz ziołowy
  • patyczki do szaszłyków
  • sos czosnkowo-bazyliowy

Sposób przygotowania:

Egipski kebab
Do miski wrzucić mięsom dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśniety przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wyrobić. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, dodać jajko, ponownie wyrobić. Namoczyć patyczki w wodziem formować na nich kiełbaski długości około 7 centymetrów. Można dodać pomiędzy kolejne kiełbaski małe pieczarki lub cebulki, ewentualnie inne warzywa wedle uznania. Posmarować oliwą, smażyć na patelni lub piec w piekarniku, latem sprawdza się równiez grill. Podawać z sosem, ryżem lub bułką.