Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki, które są gotowe w 30 minut. Bez zagniatania, wyrastania i czekania. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać łyżką.

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu słodowego
  • 300 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

ETAP 1:

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wszystkie składniki mieszamy w misce za pomocą łyżki

Ciepłą wodę wymieszać z octem.
W misce wymieszać mąkę, płatki jaglane, sól, sodę oraz cukier. Dodać oliwę oraz wodę z octem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

ETAP 2:

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Bułeczki uformować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Gotową masę za pomocą łyżeczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując bułeczki. Wierzch posypać płatkami jaglanymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu przez 20-25 min. Wystudzić na kratce.