SUPERPRZEPIS

Pszenne bułeczki na piwie

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pszenne bułeczki na piwie

Przepyszne, bardzo chrupiące bułeczki! Użyłam piwa jasnego, myślę, że ciemne będzie bardziej wyczuwalne, następnym razem wypróbuję.

Składniki:

Pszenne bułeczki na piwie

 

  • 60 g wody
  • 12 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 125 g piwa jasnego
  • 25 g oleju
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 garść sezamu do posypania
  • + jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki na piwie

ETAP 1:

Pszenne bułeczki na piwie
Do kubka wlać wodę, dodać cukier i pokruszone drożdże

Do kubka wlać wodę, dodać cukier i pokruszone drożdże, odstawić na 10 minut. po tym czasie zamieszać.

ETAP 2:

Pszenne bułeczki na piwie
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać piwo i olej, dodać rozczyn

Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać piwo i olej, dodać rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

ETAP 3:

Pszenne bułeczki na piwie
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 10 kawałków.

ETAP 4:

Pszenne bułeczki na piwie
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Z każdego uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić do podrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. Wystudzić na kratce.