Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki na piwieETAP 1:
Do kubka wlać wodę, dodać cukier i pokruszone drożdże, odstawić na 10 minut. po tym czasie zamieszać.
ETAP 2:
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać piwo i olej, dodać rozczyn drożdżowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 10 kawałków.
ETAP 4:
Z każdego uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić do podrośnięcia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. Wystudzić na kratce.
reanja
Alex_M
dzięki :)