Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Włoski chleb pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny chlebek na drożdżach pachnący pomidorami oraz oregano, z chrupiącą skórką oraz miękkim środkiem.

Włoski chleb pomidorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włoski chleb pomidorowy

 

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5-6 łyżek ciepłej wody
  • 1-2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

Włoski chleb pomidorowy
W misce wymieszać: przesianą przez sito mąkę z pokruszonymi drożdżami, solą, cukrem oraz oregano. Następnie powoli wlewać sok pomidorowy i zagniatać ciasto. Na końcu dodać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 godz., do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatać na stolnicy podsypanej mąką i uformować szeroki wałek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Po tym czasie, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 min.

Wystudzić na kratce.
Włoski chleb pomidorowy
Włoski chleb pomidorowy z chrupiącą skórką i miękkim środkiem
Włoski chleb pomidorowy
Ciasto na chleb musi wyrastać w ciepłym miejscu przez 4-5 godz.

Tagi:

pieczywo chleb