Sposób przygotowania:
Włoski chleb pomidorowy
W misce wymieszać: przesianą przez sito mąkę z pokruszonymi drożdżami, solą, cukrem oraz oregano. Następnie powoli wlewać sok pomidorowy i zagniatać ciasto. Na końcu dodać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 4-5 godz., do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatać na stolnicy podsypanej mąką i uformować szeroki wałek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Po tym czasie, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 min.
Wystudzić na kratce.
Wyrośnięte ciasto zagniatać na stolnicy podsypanej mąką i uformować szeroki wałek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godz. Po tym czasie, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25-30 min.
Wystudzić na kratce.