Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto marchewkowe z bakaliami
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Następnie mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzątkiem.Jajka wbić do wysokiego naczynia i ubić z cukrem na jednolitą i puszystą masę. Marchew oczyścić, umyć i osuszyć oraz zetrzeć na tarce na drobnych otworkach. Do masy jajecznej dodać partiami mąkę, następnie wlać olej, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, przyprawę do piernika a następnie na samym końcu starkowaną marchew i ulubione bakalie: orzechy laskowe posiekane, żurawinę i rodzynki. Gotowe ciasto należy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25x36 cm. Włożyć ciasto do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temp. 190-200 stopni C na około 50 minut i piec do suchego patyczka. Wyjąć ciasto, ostudzić, według przepisu podanego na opakowaniu rozgrzać polewę czekoladową i wysmarować nią wierzch ciasta. Pozostawić do zastygnięcia polewy.