zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2405]

Ekspresowe śliwki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo szybkie śliwki a dlaczego szybkie ? Bo z cukrem żelującym 3 : 1 zapobiegającemu pleśnieniom przetworów. Do ciast będą jak znalazł.

Ekspresowe śliwki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ekspresowe śliwki

 

  • 2 kg śliwek węgierek ( waga po wypestkowaniu )
  • 350 g cukru żelującego 3 : 1

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowe śliwki
Śliwki umyć, wypestkować i wrzucić do garnka. Do śliwek wsypać cukier żelujący, dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, w razie pojawienia się piany mieszać już po zdjęciu garnka z ognia do momentu zniknięcia jej. Gorącymi śliwkami napełnić wyparzone słoiki. Szybko zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem. Potem odwrócić je i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Ekspresowe śliwki
Etap 1 śliwki po wypestkowaniu wymieszać z cukrem żelującym
Ekspresowe śliwki
Etap 2 gotować kilka minut ciągle mieszając
Ekspresowe śliwki
Etap 3 słoiki napełnić i na kilka minut odwrócić do góry dnem

Tagi:

śliwki