Sposób przygotowania:
English Muffins.Bułeczki drożdżowe, niełatwe do znalezienia na półkach polskich sklepów, czy piekarniach. Można je z łatwością przyrządzić w domu przy niewielkim nakładzie czasu, energii i funduszy.Gotowe muffiny można zamrażać.
Preparacja:
- Przygotować rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte na 15 minut.
- Po upływie tego czasu w większej misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól.
- Dodać masło, mleko i rozczyn drożdżowy, cały czas mieszając. Ciasto powinno być miękkie, nie za twarde.
- Przełożyć na lekko oprószoną stolnice i wyrabiać około 10 minut. Umieścić wyrobione ciasto w natłuszczonej misce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Z wyrośniętego ciasta wycisnąć dłonią powietrze i podzielić na 6 części. - Uformować bułeczki, przełożyć je na płaską powierzchnię (np. stolnicę, lub blat) pokrytą lekko natłuszczonym papierem do pieczenia, posypanym kaszą kukurydzianą (lub kaszką manną). Bułeczki należy ułożyć w większych odstępach od siebie, aby nie pozrastały się po wyrośnięciu.
- Posmarować muffinki olejem, posypać wierzchy kaszą kukurydzianą, lub manną i luźnie przykryć folią plastikową. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Nagrzać piekarnik do 180* C.
W międzyczasie:
- Większą patelnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko posmarować olejem.
- Delikatnie przekładać wyrośnięte muffiny na nagrzaną patelnię. Do tego celu najlepiej jest użyć łopatki/szpachelki kuchennej. - Prażyć około 5-8 minut z każdej strony. Mufinny powinny zrobić sie płaskie z obu stron i ładnie zarumienione. Trzeba uważać, bo łatwo sie przypalają.
- Gdy muffiny będą wyglądać tak jakby zaczęły się już przypalać, szybko przełożyć je na blaszkę do pieczenia i piec około 8 – 10 minut.
* Nie należy czekać aż wszystkie muffiny będą podsmażone zanim włożymy je do piekarnika. Pieczemy je w takich partiach, w jakich je smażymy. Ja smażyłem po 3 sztuki i wstawiałem je do piekarnika, gdy osiągnęły pożądany kolor z obu stron, a na patelnię nakładałem kolejną partię muffinów.
Studzić około 30 minut przed podaniem.
Smacznego.
J.S.