JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

English Muffins.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki drożdżowe, niełatwe do znalezienia na półkach polskich sklepów, czy piekarniach.

English Muffins.

Składniki:

English Muffins.

 

  • 1szklanka = 250ml
  • 1 łyżka = 15ml
  • 1 łyżeczka = 5ml

 

  • Składniki (na 6 muffinów):

 

  • 1) 2 szklanki + 60ml mąki
  • 2) 1 łyżeczka cukru (na rozczyn)+ 1/2 łyżeczki cukru (do ciasta właściwego)
  • 3) 3/4 łyżeczki soli
  • 4) 30 g drożdży (około 1/3 kostki)
  • 5) 3/4 do 1 szklanki mleka (można też użyć maślanki)
  • 6) 1 łyżka roztopionego, ale niegorącego masła

 

  • (składniki 1 - 5 powinny mieć temperaturę pokojową)

Sposób przygotowania:

English Muffins.

Bułeczki drożdżowe, niełatwe do znalezienia na półkach polskich sklepów, czy piekarniach. Można je z łatwością przyrządzić w domu przy niewielkim nakładzie czasu, energii i funduszy.Gotowe muffiny można zamrażać.


Preparacja:

- Przygotować rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru i 1/4 szklanki mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte na 15 minut.

- Po upływie tego czasu w większej misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól.

- Dodać masło, mleko i rozczyn drożdżowy, cały czas mieszając. Ciasto powinno być miękkie, nie za twarde.

- Przełożyć na lekko oprószoną stolnice i wyrabiać około 10 minut. Umieścić wyrobione ciasto w natłuszczonej misce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

- Z wyrośniętego ciasta wycisnąć dłonią powietrze i podzielić na 6 części. - Uformować bułeczki, przełożyć je na płaską powierzchnię (np. stolnicę, lub blat) pokrytą lekko natłuszczonym papierem do pieczenia, posypanym kaszą kukurydzianą (lub kaszką manną). Bułeczki należy ułożyć w większych odstępach od siebie, aby nie pozrastały się po wyrośnięciu.

- Posmarować muffinki olejem, posypać wierzchy kaszą kukurydzianą, lub manną i luźnie przykryć folią plastikową. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

- Nagrzać piekarnik do 180* C.

W międzyczasie:

- Większą patelnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko posmarować olejem.

- Delikatnie przekładać wyrośnięte muffiny na nagrzaną patelnię. Do tego celu najlepiej jest użyć łopatki/szpachelki kuchennej. - Prażyć około 5-8 minut z każdej strony. Mufinny powinny zrobić sie płaskie z obu stron i ładnie zarumienione. Trzeba uważać, bo łatwo sie przypalają.

- Gdy muffiny będą wyglądać tak jakby zaczęły się już przypalać, szybko przełożyć je na blaszkę do pieczenia i piec około 8 – 10 minut.

* Nie należy czekać aż wszystkie muffiny będą podsmażone zanim włożymy je do piekarnika. Pieczemy je w takich partiach, w jakich je smażymy. Ja smażyłem po 3 sztuki i wstawiałem je do piekarnika, gdy osiągnęły pożądany kolor z obu stron, a na patelnię nakładałem kolejną partię muffinów.

Studzić około 30 minut przed podaniem.

Smacznego.

J.S.

Tagi:

muffins ciasto