Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Exspresowe ciasteczka z makiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z masą makową są pyszne, proste i szybo się je robi.

Exspresowe ciasteczka z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Exspresowe ciasteczka z makiem

 

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 25-30 dag gotowej masy makowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • posypka czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Exspresowe ciasteczka z makiem
Gotową masę makową wyjąć z puszki, wymieszać z posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Delikatnie rozwinąć z papieru, brzegiem ciasta ułożyć wałek z masy makowej, ciasno zawinąć, odciąć nożem od pozostałej części. Pokroić na kawałki, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać posypką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut.
Exspresowe ciasteczka z makiem
Gotową masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową i orzechami
Exspresowe ciasteczka z makiem
Z masy makowej ułożyć wałek na brzegu ciasta
Exspresowe ciasteczka z makiem
Zawinąć ciasno w rulon i pokroić na kawałki
Exspresowe ciasteczka z makiem
Ułożyć na blaszce posmarować białkiem i posypać posypką