lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 61]

Fajita - moja wersja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fajita jest daniem pochodzącym z kuchni meksykańskiej. Pierwszy raz miałam okazję je skosztować będąc u kuzynki w Irlandii. Po powrocie postanowiłam je przygotować i bardzo zasmakowało mojej rodzinie.

Fajita - moja wersja

Składniki:

Fajita - moja wersja

 

  • Tortilla 5 szt.
  • 1 kg piersi kurczaka
  • 12 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawa "kebab"
  • przyprawa do fajita lub do dań meksykańskich
  • pieprz
  • sol
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:

Fajita - moja wersja
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą pieprzem i przyprawami. Odstawić na godzinę do lodówki. Paprykę również należy umyć i pokroić w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie składniki wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do momentu aż mięso i papryka będą miękkie. Ketchup i majonez mieszamy dokładnie aby się połączy\ły. Na ciepła tortille nakładamy dowolny sos na to kładziemy fajite i zwijamy. Można też dodać dowolną surówkę i danie gotowe.