13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Fajitas z Guacamole i Salsą Pomidorową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa kuchni meksykańskiej - moja ulubiona ;)

Fajitas z Guacamole i Salsą Pomidorową

Składniki:

Fajitas z Guacamole i Salsą Pomidorową

 

  • Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 4 placki wrap Hoola
  • przyprawa Fajita Hoola
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 250ml piwa jasnego
  • olej
  • 200g czerwonej fasoli
  • 200g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g groszku zielonego
  • 200g kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 3 pieczarki
  • sos guacamole (sprawdź w moich przepisach)
  • salsa pomidorowa (sprawdź w moich przepisach)
  • kilka chipsów tortilla
  • kilka plasterków sera żółtego
  • tabasco do smaku
  • sypka słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Fajitas z Guacamole i Salsą Pomidorową
Przyprawę fajita mieszamy z piwem. Tak przygotowaną mieszankę zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki do zamarynowania. Najlepiej na całą noc. Mięso smażymy na oleju, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy warzywa i dusimy jeszcze kilka minut (2 papryki pokrojone w paski, fasolę: czerwoną i białą, groszek, kukurydzę, wyciśnięty czosnek, marchewkę startą, pieczarki pokrojone). Powstałe nadzienie nakładamy na wrapy, zwijamy i kładziemy na wierzch kilka plasterków sera żółtego, a następnie posypujemy słodką papryką. Danie zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 200°C. Gotowe Fajta wykładamy na talerz, przekładamy sosem guacamole i salsą pomidorową i dekorujemy chipsami tortilla.