Farfale z przegrzebkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne danie dla fanów owoców morza , choć nie tylko :)

Farfale z przegrzebkami

Składniki:

Farfale z przegrzebkami

 

 

Sposób przygotowania:

Farfale z przegrzebkami
Makaron farfalle gotujemy w osolonej wodzie.W międzyczasie oczyszczone przegrzebki solimy i pieprzymy.Ząbek czosnku siekamy drobniutko.Na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek , następnie dodajemy łyżeczkę masła.Kiedy masło się rozpuści , układamy przyprawione przegrzebki na patelni i smażymy około 90 sekund z każdej strony , nie więcej bo wtedy przegrzebki zrobią się gumowate.Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek , tak aby przegrzebki trochę przesiąkły zapachem czosnku.Nasze małże układamy na ugotowanym farfalle , polewamy świeżą oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.SmacznegoOdnośnie przegrzebek :Małże św. Jakuba Małże św. Jakuba lub inaczej przegrzebki, zachwycają delikatnością smaku. Można je podawać surowe - skropione sokiem z cytryny, gotowane na parze bądź smażone. Przegrzebki doskonale komponują się z ciepłymi szparagami lub zieloną fasolką. W wersji śródziemnomorskiej doprawiane są czosnkiem, szalotką, oliwą, skórką cytrynową i bazylią, a w wersji egzotycznej - kroplą oleju sezamowego, sosem sojowym, cukrem, imbirem, chilli i sezamem. Są doskonałe na wykwintną kolację dla przyjaciół. Znakomity smak i aromat przegrzebków, wzbogaci wiele potraw z ryb i owoców morza. Nad Loarą małże najczęściej podaje się z winami z apelacji Muscadet Sevre et Maine. Małże św. Jakuba same mięso w zalewie, bez skorupy USA, wiaderko, 1kg - cena 159zł ... źródło Alma24.pl

Tagi:

makaron