Sposób przygotowania:
Farfalle zapiekane z jabłkiem
Makaron musimy ugotować w wodzie bez dodatku soli do miękkości. Gotujemy około 10 minut od chwili wrzucenia do wrzącej wody.
jabłko obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Małą, metalową miseczkę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną tartej bułki.
na dnie miseczki układamy warstwę makaronu (1/3 całośći makaronu), na to układamy warstwę jabłek (1/2 całości jabłek), którą posypujemy cynamonem oraz 1 łyżeczką cukru. Na to analogicznie układamy warstwę makaronu, następnie jabłek (dodajemy cukier i cynamon) i jako ostatnią kładziemy warstwę makaronu, na którą w kilku miejscach rozkładamy kawałki masła.
Całość zapiekamy przez 10-15 minut w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy (odwracając miskę do góry dnem) i podajemy na gorąco.
jabłko obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Małą, metalową miseczkę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną tartej bułki.
na dnie miseczki układamy warstwę makaronu (1/3 całośći makaronu), na to układamy warstwę jabłek (1/2 całości jabłek), którą posypujemy cynamonem oraz 1 łyżeczką cukru. Na to analogicznie układamy warstwę makaronu, następnie jabłek (dodajemy cukier i cynamon) i jako ostatnią kładziemy warstwę makaronu, na którą w kilku miejscach rozkładamy kawałki masła.
Całość zapiekamy przez 10-15 minut w temp 180*. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy (odwracając miskę do góry dnem) i podajemy na gorąco.