Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 250]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

danie lubiane przez większość osób - fasolka po bretońsku, tylko ze bez mięsa, natomiast ma tylko kiełbasę....

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • fasola biała - 2 szkl
  • kiełbasa podwawelska - 50 dag
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • smalec
  • cebula - 2 szt
  • wywar mięsny
  • czosnek
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasole białą przebrać, opłukać i zalać zimnym wywarem mięsnym, następnie to zagotować i odstawić na 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie postawić na gaz i ugotować do miękkości.

Cebule obrać z piórek, opłukać i drobno pokroić, wrzucić ją na tłuszcz i delikatnie zrumienić.

Kiełbasę pokroić w plasterki dodać do cebuli i razem podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli.

Smalec rozgrzać, dodać mąkę i zasmażyć nie rumieniąc jej, połączyć z koncentratem, następnie dodać zasmażkę pomidorową do garnka z fasolą i kiełbasą.

Teraz doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną suszonego majeranku.

Dusić jeszcze wszystko razem przez kilka minut.