Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlet wieprzowy musi być smażony powoli i z miłością - te są smażone na dużej ilości masła z liścmi szałwii, rozmarynem i czosnkiem.

Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią

 

  • 3 kotlety wieprzowe z kością (około 2cm. grube)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane / 50 g.)
  • tłuszcz do smażenia (masło / 50 g.)
  • 4 ząbki czosnku (przekroić wzdłuż na pół)
  • garść liści szałwii (świeże)
  • 2 gałązki rozmarynu (świeży)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • .
  • MARYNATA
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią
► MARYNATA : wymieszać miód z musztardą. Tą mieszanką wysmarować kotlety o temperaturze pokojowej i doprawić pieprzem i solą.

► Na patelni na rozgrzanym klarowanym maśle (50 g.), smażyć kotlety po 3 minuty z jednej i drugiej strony. Zresetować ciepło, dodać drugą połowę masła (normalne), liście szałwii, gałąski rozmarynu, czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 13 minut w 150C / Termoobieg /. do konca.
Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 13 minut w 150C / Termoobieg /.
Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią
Na patelni na rozgrzanym maśle z dodatkiem liści szałwii - gałąskami rozmarynu i czosnkiem - podsmażyć kotlety.
Kotlety wieprzowe z rozmarynem i szałwią
Marynatą miodowo - musztardową wysmarować kotlety i doprawić pieprzem i solą.