kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka po bretońsku jest daniem znanym i lubianym prawie w każdym domu. Oto moja wersja, bardzo smaczna i rozgrzewająca. Polecam.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 25 dag. suchej fasoli
  • 2 litry wody
  • 40 dag. mięsa
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do dań z fasolą
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 7 łyżeczek z dużym czubkiem koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka domowej przyprawy do zupy
  • 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Poprzedniego dnia wieczorem : suchą fasolę wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc. 

Następnego dnia do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Mięso myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny.

Fasolę przelewamy na cedzak i myjemy pod bieżącą wodą, dokładamy do gotującego się mięsa. Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. 

Wkładamy do gotującej się fasoli i mięsa. Gotujemy do miękkości. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.