ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Fasolka po bretońsku na ostro z wędzonym radamerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka po bretońsku w wersji dla dorosłych. Ostry, wyrazisty smak. Dopełnieniem jest zapach jałowca i wędzonego sera. Pychota.

Fasolka po bretońsku na ostro z wędzonym radamerem

Składniki:

Fasolka po bretońsku na ostro z wędzonym radamerem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na ostro z wędzonym radamerem

ETAP 1:

Fasolę namoczyć. Najlepiej przez noc. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W rondlu zeszklić na oleju rzepakowym, pokrojone w piórka cebule. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do rondla. Smażyć kilka minut. Dodać przetarte pomidory z czosnkiem, a następnie ugotowaną fasolę.

Dodać zioła prowansalskie, chili i świeżo mielony czarny pieprz oraz cukier i sól do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.

Podzielić na porcje do małych żaroodpornych naczyń. Każdą porcję posypać kilkoma łyżkami tartego wędzonego sera. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na czas rozpuszczenia się sera. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego.