Sposób przygotowania:
Kapuśniak z czerwonej kapusty i fasoli
Do garnka wkładamy żeberka wędzone, dodajemy obraną cebulę, ziarna ziela i pieprzu oraz listki laurowe. Całość zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy przez 5-10 minut. dodajemy fasolę odsączoną fasolę i zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy przez 5-10 minut. dodajemy fasolę odsączoną fasolę i zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
SylaUla