bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kapuśniak z czerwonej kapusty i fasoli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy za oknem zimno i deszczowo to nic nas tak nie rozgrzeje jak talerz sycącej zupy. Polecam szczególnie w okresie jesienno -zimowym.

Kapuśniak z czerwonej kapusty i fasoli

Składniki:

Kapuśniak z czerwonej kapusty i fasoli

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z czerwonej kapusty i fasoli
Do garnka wkładamy żeberka wędzone, dodajemy obraną cebulę, ziarna ziela i pieprzu oraz listki laurowe. Całość zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Z wywaru wyjmujemy mięso i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa, gotujemy do miękkości. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno siekamy, dodajemy do zupy i gotujemy przez 5-10 minut. dodajemy fasolę odsączoną fasolę i zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.