jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasolka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To pożywna sałatka , którą możemy także przygotować zimą używając mrożonej fasolki. Jest pyszna i zdrowa. Może być podawana do mięsa, kaszy czy ziemniaków lub stanowić oddzielny posiłek.

Fasolka z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasolka z pieczarkami

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej,
  • Ok. 25 dag pieczarek,
  • Olej do smażenia,
  • 1 duża cebula,
  • Mała papryczka chili,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Pieprz, sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Fasolka z pieczarkami

ETAP 1

Fasolka z pieczarkami
Z fasolki usuwamy końcówki

Przygotowujemy fasolkę. Obcinamy jej końcówki i myjemy ją. Tak przygotowaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

ETAP 2

Fasolka z pieczarkami
Fasolkę kroimy na kilka części

Ugotowaną odcedzamy, delikatnie studzimy i kroimy na mniejsze części (na 2 lub na 3 części w zależności jak jest długa).

ETAP 3

Fasolka z pieczarkami
Do cebuli dodajemy papryczkę

Między czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Dodajemy do niej posiekaną drobno papryczkę chili.

ETAP 4

Fasolka z pieczarkami
Do cebuli dodajemy pieczarki

W dalszej kolejności dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy do smaku i smażymy do momentu jak grzyby będą miękkie.

ETAP 5

Fasolka z pieczarkami
Przygotowane grzyby łączymy z fasolką

Do gotowych pieczarek dodajemy natkę pietruszki oraz pokrojoną fasolkę. Całość dokładnie mieszamy, podgrzewamy aż fasolka stanie się ciepła. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sałatkę podajemy na ciepło.


Tagi:

fasolka