Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Faszerowane skorupki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Inny sposób na jaja..nie tylko na Wielkanoc.

Faszerowane skorupki

Składniki:

Faszerowane skorupki

 

  • Kilka jaj
  • 20 dag szynki
  • szczypiorek
  • kukurydza konserwowa
  • majonez
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Faszerowane skorupki
Jajka dokładnie myjemy i gotujemy na twardo. Zostawiamy w zimnej wodzie do ostygnięcia. Przekrawamy je wzdłuż tak, by nie uszkodzić skorupek (ja to robię ostrym nożem z ząbkami, tym od krojenia pieczywa). Ostrożnie wyjmujemy jajko ze skorupek, kroimy drobno w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę, dużo szczypiorku i kukurydzę, mieszamy dokładnie z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem wypełniamy skorupki. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą, delikatnie dociskamy do niej nasze skorupki (tylko od strony farszu!) i smażymy na rozgrzanym oleju. W wersji na Wielkanoc, można udekorować, posypując po wierzchu rzeżuchą :)

Tagi:

tarta szynka