13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Fava - krem z grochu i oliwy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przekąska kuchni greckiej nie tylko w restauracji

Fava - krem z grochu i oliwy

Składniki:

Fava - krem z grochu i oliwy

 

  • Składniki
  • 100 g żółtego grochu łuskanego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka oliwy extra vergine
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • szczypiorek
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Fava - krem z grochu i oliwy
Groch namoczyć, odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, listek laurowy i oliwę. Ugotować do miękkości. Nie solimy wody. Miękki groch odcedzić, usunąć listek laurowy. groch utrzeć w malakserze, dodając sok z cytryny, sól i pieprz. Krem podawać posypany wiórkami z czerwonej cebuli i posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

groch